L-cysteïne ondersteunt stoppen met roken

Groots opgezet onderzoek uit Finland bewijst dat traag opneembaar L-cysteïne verstokte rokers van hun verslaving kan afhelpen. Wanneer alle deelnemers in beschouwing genomen werden, dan slaagde 18 % van hen erin om na zes maanden hun rookgedrag achter zich te laten. Vergeleken met 15 % in de placebogroep lijkt dat op het eerste gezicht niet veel, maar dat heeft alles te maken met de studieopzet. Het succespercentage van L-cysteïne komt beter tot uiting wanneer de afvallers buiten beschouwing gelaten worden: 45 % versus 35 %.

Bij de zware rokers verhoogt traag opneembaar L-cysteïne de kans op een rookstop met 50 %, van dezelfde ordegrootte als de medicijnen varenicline en bupropion (met bijwerkingen), en nicotinepleisters.

De onderzoekers hadden 2000 rokers via e-mail en internet gevonden om deel te nemen. De deelnemers kregen bovendien alle instructies via e-mail en internet, er kwam dus geen contactpersoon aan te pas. Het is dan logisch dat veel mensen afhaken of zelfs niet aan de studie beginnen. Uiteindelijk vervolledigden van de 2000 deelnemers 900 de studie.

Traag opneembaar L-cysteïne had zich al in een eerdere studie effectief getoond, maar toen ging er met elke deelnemers steeds een gesprek vooraf aan de studie. Zo’n gesprek motiveert de deelnemer om de studie uit te doen. De nieuwe studieopzet is wel een betere weergave hoe het in werkelijkheid eraan toegaat.

De onderzoekers beschouwen L-cysteïne als een tegengif voor acetaldehyde, dat de meest voorkomende kankerverwekkende stof in tabaksrook is. Onderzoek suggereert dat acetaldehyde het verslavend effect van nicotine versterkt. L-cysteïne bindt aan acetaldehyde zodat het geneutraliseerd wordt. Deze studie maakte gebruik van een gepatenteerd L-cysteïne-supplement.

Referentie(s)
Syrjänen K, Eronen K, Hendolin P et al. Slow-release L-Cysteine (Acetium®) lozenge is an effective new method in smoking cessation. A randomized, double-blind, placebo-controlled intervention. Anticancer Res. 2017 Jul;37(7):3639-3648

2017-10-02T16:05:17+00:00

Leave A Comment

Producten voorschrijven
Patiënt gegevens invullen
Back Producten voorschrijven